0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

  • Terrasana Pickle pers 1200 ml
Met de pickle pers kun je heel snel, gemakkelijk en hygiënisch thuis groenten en fruit fermenteren.

€10,49

Incl. btw
Artikelnummer: AL5217
EAN: 8713576278330
Beschikbaarheid: Niet op voorraad
Levertijd: 1-2 dagen
Merk: Terrasana

Pickle pers 1200 ml van TerraSana
Inhoud: 1 stuk

Met de pickle pers (tsukemonoki) kun je heel snel, gemakkelijk en hygiënisch thuis groenten en fruit fermenteren. Door te fermenteren verrijk je je eten en kun je het langer houdbaar maken. In een paar uur tijd geef je je eten een heerlijke, unieke smaak. Denk bij groenten vooral aan harde groenten als rode biet, kool, wortel, ui en pompoen. Zachtere groenten, zoals komkommer, tomaat en spinazie worden snel papperig, dus fermenteer deze kort. Ook fruit is goed te fermenteren. Denk dan vooral aan perziken, pruimen, abrikozen en exotisch fruit als ananas en mango.

Tip à la Rineke
Fermentatie is zo oud als de mensheid. Er zijn talloze volkeren met hun eigen specifieke fermentatie producten van gefermenteerde thee, bonen, bier, wijn, kikkererwten of vissaus. Aan fermentatie worden veel gezonde eigenschappen toegedicht. Niet zo vreemd: want met gefermenteerd voedsel leg je een stevige basis voor je darmgezondheid. Het is kant en klare probiotica: micro-organismen die jouw darmgezondheid ondersteunen. Eigenlijk zou iedereen elke dag wel iets gefermenteerds moeten eten om zijn darmgezondheid optimaal te ondersteunen. Traditionele fermentatie (denk aan zuurkool) neemt veel tijd in beslag. Maar pickles maak je echt razendsnel. Mijn favoriete pickle recept zie je hier onderaan, met dank aan Peter van Berckel. 

Een aantal fermentatieregels:

  • Doorgaans staat een langere fermentatietijd voor sterkere smaken en meer zuur.
  • Het fermentatieproces gaat sneller als de temperatuur om en nabij kamertemperatuur zit en de luchtvochtigheid hoog is: in de zomer gaat het proces dus sneller!
  • Zorg voor een goede hygiëne van de pickle pers en was je handen goed voor, tijdens en na het proces.
  • Gebruik van te weinig zout maakt de producten minder knapperig en in sommige gevallen zelfs onveilig door verkeerde bacteriegroei.

Gebruik:
Vermeng gesneden groente of fruit met een beetje zeezout en doe dit in de pickle pers. Zorg ervoor dat de pers voor minimaal de helft gevuld is, zodat er genoeg druk ontstaat en dat de drukplaat niet kantelt. Door het aandraaien van het deksel met een veer ontstaat druk op de groenten. Verdeel de groente gelijkmatig. Door het aandraaien van het deksel met een veer ontstaat druk op de groenten. Laat de groente of het fruit, afhankelijk van de soort, een uur tot een paar dagen staan. Over het algemeen zorgt een langere fermentatieperiode voor meer zuur, maar ook de hartige smaak van de producten zal toenemen.

Recept gember pickle
(Peter van Berckel alias FermenPeer. Geeft volop workshops om mensen te leren pickelen.)

1 uur pickelen

100 gram gemberwortel p.p
3 gram zeezout p.p.
50 ml genmai-su p.p. (bruine rijstazijn, anders een ander soort azijn naar keuze)
30 gram oerzoet p.p.

Bereiding

Schrap met de achterkant van een lepel de schil van de gember.

Schaaf iedere gemberwortel zo dun mogelijk in plakken op een mandoline en behoud de grillige vormen van de gemberwortel.

Wanneer je op de helft bent schep je de plakken in een kom en strooi de helft van het zout er over. Masseer zacht met je hand het zout erin. Beschadig de gember niet. Laat een uur staan.

Schaaf intussen de andere helft van de gember en herhaal het zouten in een andere kom.

Na een uur laat je de eerste helft uitlekken in een vergiet. 

Druk met zorg iets uit. Spreid een schone doek uit op het werkblad en beleg de helft van de doek met de gemberplakken.

Vouw de doek dicht en geef voorzichtig druk om het vocht te absorberen. Herhaal dit met de andere helft gember (min. 10 minuten).

Verhit in een steelpan de rijstazijn met het oerzoet.

Breng aan de kook en roer tot het oerzoet is opgelost.

Giet de hete vloeistof over de gember.

Laat afkoelen. Doe over in een schone glazen pot.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen